Euro150TE-Flexy pénztárgépek szoftver frissítése

A frissítés menete a forgalmazó által biztosított leírás szerint:

A frissítést megelőzően, nap végén a felhasználót figyelmezteti a pénztárgép a kijelzőn, hogy FW frissítés lesz (ha a frissítés letöltési és telepítési dátuma között legalább 1 nap eltérés van). A figyelmeztetés alapján a kezelő, az adóügyi nap végén, azaz még frissítés előtti napon, el tudja végezni az adatbázisok mentését, különböző nem adóügyi jelentések/zárások NAPI és HAVI verziójának nyomtatását, melyek a frissítést követően alaphelyzetbe állnak, ill. nullázódnak.

FW frissítést megelőző 5. naptól kezdődően „X” Teljes jelentésnél (napi/havi) és „Z” Napi forgalmi jelentésnél (napi/havi) „ÚJ FW ELÉRHETŐ” üzenet jelenik meg a kijelzőn, alatta a NAV által megadott FW frissítési/telepítési dátummal. Ilyenkor van lehetőség egyéb zárások, jelentések kinyomtatására – napi és havi formátumban is!

 • Amennyiben egyéb jelentéseket, zárásokat szeretnénk kinyomtatni, úgy a fenti üzenet megjelenését követően nyomjunk TÖRLÉS billentyűt és lépjünk át a megfelelő üzemmódokba, majd végezzük el a jelentések, zárások nyomtatását.
 • Amennyiben Napi forgalmi jelentésnél ST RÉSZÖSSZEG billentyűt nyomunk, kinyomtatja a Napi zárást, azt követően a havi formáját is ki kell nyomtatni, majd másnap FW frissítést kell végezni!

A FW frissítési dátum elérkezésekor, az alábbi üzenet jelenik meg a kijelzőn:

 • Amennyiben a gép Napi zárás után van, és Napi nyitást szeretnénk végezni, kiírja, hogy FW FRISSÍTÉS SZÜKSÉGES” (ha a FW letöltési és telepítési dátum között legalább 1 nap eltérés van)
 • Amennyiben a gép Napi nyitás után van, kiírja, hogy „FW FRISSÍTÉS SZÜKSÉGES” – ilyenkor el kell végezni a Napi zárást (napi és havi formátum), azt követően megjelenik az „ÚJ FW ELÉRHETŐ FRISSÍTÉS SZÜKS.” felirat (ha a FW letöltési és telepítési dátum azonos).

1. P-üzemmódba lépve, ki kell választani menüből a PTG SW UPGRADE tételt, majd TL KÉSZPÉNZ billentyű lenyomásával elindítani a folyamatot.

2. Ekkor a pénztárgép megkérdezi, hogy elvégezze-e a speciális SD kártyára az adatbázis mentését: „ADATBÁZIST MENT?”. Ehhez szükséges 4.6 pontban ábrázolt módon a speciális SD kártya behelyezése (amennyiben ez még nem történt meg). Itt ST RÉSZÖSSZEG/TÖRLÉS billentyűkkel tudjuk kiválasztani, hogy IGEN/NEM.

 • Az IGEN-t jelentő ST RÉSZÖSSZEG billentyű megnyomását követően elindul az adatbázis mentése az SD kártyára, melynek folyamata nyomtatásra kerül.
 • NEM-et jelentő TÖRLÉS billentyűt csak akkor használjunk, ha előzőleg műszerész által mentésre kerültek az adatbázisok/beállítások (amennyiben nem az alapértelmezett beállításokat használja), mivel azok a frissítés következtében törlődnek; vagy akkor válasszuk a TÖRLÉS-t, ha alapértelmezett beállításokat használjuk.

3. Ezt követően a pénztárgép megkérdezi, hogy folytatjuk-e a frissítés menetét: „FOLYTAT?”. Itt ST RÉSZÖSSZEG/TÖRLÉS billentyűkkel tudjuk kiválasztani, hogy IGEN vagy NEM.

4. Ilyenkor elindul a frissítés folyamata, melyet a kijelző és állapotjelzők alapján tudunk követni:

 • FW FRISSÍTÉS / EURO-150 BOOT VER (kijelzőn)
 • a sárga állapotjelző fény gyorsan villog, ez jelzi a pénztárgép új szoftverének betöltését
 • majd a pénztárgép újraindul, kijelzőn: „RENDSZER BEÁLL. MASTER RESET”
 • a sárga állapotjelző fény gyorsan villog, ez jelzi az AEE új szoftverének betöltését
 • a folyamat befejezését követően a sárga állapotjelző fény villogása befejeződik és újraindul az AEE, majd meg kell várni, amíg a zöld állapotjelző fény kb. 30 másodpercig folyamatosan világít, és világítani kezd a sárga jelzőfény is!
 • ez után meg kell nyomni a TL KÉSZPÉNZ billentyűt
 • a kijelzőn megjelenik az „MRS FOLYMATBAN…” felirat, majd befejezést követően erről előbb bizonylat nyomtatódik, majd pár másodperc múlva megjelenik az „MRS OK KIKAPCSOLÁS” felirat
 • ezt követően ki kell kapcsolni a pénztárgépet, majd be kell kapcsolni

5. Frissítést követően (amennyiben a 2. pont szerint volt adatbázismentés), a pénztárgépen elvégezhető P-üzemmódban a lementett adatbázisok visszatöltése: IMPORT ÖSSZES menüpont kiválasztása, majd TL KÉSZPÉNZ billentyű.

Kérjük, a frissítést a fentiek alapján végezzék el. Ha bármely probléma, kérdés adódik, várjuk megkeresésüket.